19 lutego
Zobaczcie co dzisiaj
robiliśmy na warsztatach. Tym razem była ryba w roli głównej
- ŁOSOŚ. Nie wszyscy potrafili wymówić tę trudną nazwę.
Po kilku próbach udało się: Ł-Ó-S-O-Ś.
Pani Małgosia Stanior
uczyła nas, że ryby powinniśmy jeść raz w tygodniu, że są
zdrowe i jedząc je będziemy mądrzy.
Z Panią Dorotą, Kingą
i Izą przygotowywaliśmy pyszną pastę rybną ze zdrowych i
polecanych przez panią dietetyk składników, które
pokroiliśmy w kostkę:
łosoś (2 opakowania),
ogórki kiszone (5
sztuk średniej wielkości),
jajka ugotowane na twardo
(6 sztuk),
szczypiorek do posypania
(dla tych którzy go lubią).
Nie dodawaliśmy
niezdrowej soli. Aby nasze składniki się dobrze skleiły dodaliśmy
odrobinę majonezu. Pamiętajcie, nie można dodawać go dużo bo
jest niezdrowy.
Ważne jest mieszanie.
Zróbcie to dokładnie i powoli, aby nie wysypać.
Najlepiej pasta smakuje
ze zdrowym pełnoziarnistym chlebem i odrobiną masła.
Zobaczcie jak nam
smakowały kanapki z pastą rybną.
Kto chciał, mógł
posypać sobie kanapkę szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz