czwartek, 19 lutego 2015

19 lutego

Zobaczcie co dzisiaj robiliśmy na warsztatach. Tym razem była ryba w roli głównej - ŁOSOŚ. Nie wszyscy potrafili wymówić tę trudną nazwę. Po kilku próbach udało się: Ł-Ó-S-O-Ś.
Pani Małgosia Stanior uczyła nas, że ryby powinniśmy jeść raz w tygodniu, że są zdrowe i jedząc je będziemy mądrzy.

Z Panią Dorotą, Kingą i Izą przygotowywaliśmy pyszną pastę rybną ze zdrowych i polecanych przez panią dietetyk składników, które pokroiliśmy w kostkę:
łosoś (2 opakowania),
ogórki kiszone (5 sztuk średniej wielkości),
jajka ugotowane na twardo (6 sztuk),
szczypiorek do posypania (dla tych którzy go lubią).

Nie dodawaliśmy niezdrowej soli. Aby nasze składniki się dobrze skleiły dodaliśmy odrobinę majonezu. Pamiętajcie, nie można dodawać go dużo bo jest niezdrowy.


Ważne jest mieszanie. Zróbcie to dokładnie i powoli, aby nie wysypać.


Najlepiej pasta smakuje ze zdrowym pełnoziarnistym chlebem i odrobiną masła.


Zobaczcie jak nam smakowały kanapki z pastą rybną.


Kto chciał, mógł posypać sobie kanapkę szczypiorkiem.

Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz