czwartek, 26 marca 2015

Pani dietetyk Małgorzata Stanior poleca:

Pasztet warzywny

Składniki
• 3 marchewki średniej wielkości
• 2 pietruszki średniej wielkości
• 2 duże ziemniaki
• 6 sztuk zielonych szparagów
• ½ główki czosnku
• kilka gałązek świeżego tymianku
• puszka fasoli (400 g)
• 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
• ½ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
• sól

Przygotowanie
Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać. Jeśli ziemniaki są młode można zostawić skórkę. Następnie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię. Dodać obrane ząbki czosnku, szparagi, gałązki tymianku i sól (najlepiej morską). Usmażyć warzywa na 2-3 łyżkach oliwy lub oleju. Na początku smażenia najlepiej podlać je odrobiną wody i dusić przez kilkanaście minut, pod przykryciem. Warzywa muszą być miękkie. Pod koniec duszenia – zwiększyć ogień i zrumienić warzywa.
Usmażone warzywa przełożyć do blendera, dodać fasolę odsączoną z wody, pastę curry i kmin rzymski. Całość zmiksować.
Doprawić ewentualnie solą. Pasztet będzie dość pikantny dzięki paście curry, nie ma więc potrzeby doprawiania go pieprzem.
Pasztet przełożyć do kokilek wysmarowanych olejem i wysypanych np. bułką tartą lub kaszą manną.
Z podanych proporcji wychodzą 4 kokilki (takie jak na zdjęciach poniżej).
Pieczenie
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Pasztet włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-40 minut.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz